Sådan vælger du det rette domæne
Når du vil oprette en hjemmeside, skal du altid starte med at vælge et domæne. Det er navnet på din hjemmeside, og du kan ikke komme videre med arbejdet, før du har gjort det. Vi har fået inspiration fra guiden ledigedomæner.dk. Der har de en stor artikel om, hvordan du vælger det rette domæne, og du kan også finde links til, hvor du kan købe dit domæne henne.
Det kan virke som et lille skridt på vejen at vælge et domæne, men det er vigtigt, at du bruger god tid på at tænke over, hvad dit domæne skal være. Ikke mindst hvis det er til en hjemmeside til professionelt brug. Der kommer domænet til at være det, som dine mulige kunder taster ind – eller i hvert fald noget af det første de ser, når de finder din hjemmeside i en søgning. Domænet skal derfor udstråle en tilpas mængde seriøsitet.
Det er en god ide, at du finder en række domæner, du kunne forestille dig at bruge, og så ser på, hvilke af dem der er ledige. Der er en række steder på nettet, hvor du kan finde ledige domæner. Grunden til, at det er rart at have flere, er, at det er meget muligt, at der er andre, der har fået samme gode ide som dig og har registreret et godt domæne. Det koster ikke meget at købe et domæne. Selvom der ikke findes en hjemmeside med det navn, som du har tænkt dig at bruge, kan det altså godt være, at der er nogle andre, der allerede ejer domænet.
Vigtige detaljer at huske på
Når du skal vælge et domæne til din hjemmeside, er der en række detaljer, som det er en god ide, at du tænker over. Først og fremmest bør du overveje, om det skal være et internationalt domæne eller ej. Hvis du udelukkende henvender dig til danskere – og du ved, at du udelukkende kommer til at gøre det fremadrettet, kan du godt vælge et domæne med æ, ø eller å i. Har du nogen som helst planer eller ideer om, at din hjemmeside skal være international, bør du holde dig langt fra de danske specialbogstaver.
Du bør også tænke over, hvor langt navnet på domænet er. Jo længere navnet er, jo sværere er det at huske det. Dermed giver det også risiko for, at det bliver stavet forkert. Det kan gøre det sværere for dine kunder at finde dig. Og det ønsker du jo ikke som virksomhed. Et kortere domæne, der er nemt at stave til, vil derfor være en fordel for dig, da flere kan huske det. Du kan eventuelt opkøbe domæner, der ligger tæt op ad dit domæne og få dem til at pege på din hjemmeside. På den måde får du stadig trafikken, selvom dine kunder staver navnet forkert.
Når du vælger domænet, bør du også overveje, hvad endelse skal være. De fleste danske domæner ender på .dk, og de fleste udenlandske på .com. Men der findes en række andre endelser, for eksempel endelser der er knyttet til brancher frem for lande. Det kan være .photography, .kitchen eller .shop.