Angst eller stress symptomer? Lær at kende forskel

17 July 2019
Astrid Pedersen

editorial

Hver eneste dag er over tredive tusind danskere sygemeldt med symptomer på stress eller udbrændthed – og et lignende antal mennesker bliver hvert år indlagt på danske hospitaler på grund af stress. Stress er et problem i stigning, og kronisk stress er noget, der skal tages meget alvorligt. Hvis stress ikke fanges i opløbet, og den stress ramte får den rette behandling, kan stress nemlig blive utroligt invaliderende. Derfor er det vigtigt, at du holder øje med diverse stress symptomer.

Hvad er stress?

Stress er kroppens eget beredskab, som skal hjælpe os, hvis vi enten skal flygte fra eller slås imod en fare eller en trussel. Når stress optræder i kroppen, får vi ekstra styrke, idet blodet flyder til musklerne. Samtidig skærpes sanserne, hjerterytmen bliver tempofyldt, og åndedrættet bliver hurtigt og overfladisk.

Dette er virkelig formålstjenligt, hvis vi skal reagere hurtigt og med stor styrke – for eksempel hvis vi skal løbe stærkt eller kæmpe mod en fjende. Men når vi bare sidder på kontoret og ikke kan få afløb for denne stress, er det knap så praktisk. Er vi udsat for stress over en længere periode, vil krop og sind hurtigt blive slidt op. Vi kan simpelt hen ikke holde til at køre i så højt et gear i så lang tid. Derfor bliver man sygemeldt med stress, så man kan slappe af og nulstille.

Desværre sker der ofte det, at angst og stress forveksles. Symptomerne kan nemlig ligne hinanden – men behandlingen af de to forskellige lidelser er vidt forskellig. Det nytter nemlig ikke at sygemelde sig med angst. Angst er en grundlæggende tilstand – en lidelse, som man bliver nødt til at lære at leve med og håndtere, og som sjældent blot er forbigående. Og her skal der helt særlig terapi til.

Du kan læse mere om effektiv behandling af angst på https://www.angstekspert.dk/ 

More articles