Billig og effektiv varmepumpe – luft til vand

10 June 2022
Lotte Hindsberg

editorial

Har du et gammelt og traditionelt oliefyr eller naturgasfyr, og vil du gerne have det udskiftet til en billigere og mere miljøvenlig varmekilde, kan du med fordel overveje at investere i en varmepumpe. En varmepumpe har typisk tjent sig selv ind efter en 5-6 år via en lavere varmeregning. Varmepumpen har en levetid på op til 20 år, så det en god investering. En varmepumpe er også væsentlig mere miljøvenlig, og selvom de ikke er CO2 neutrale, så kommer de tæt på. 

Det skyldes, at for hver kWt de bruger, produceres der mindst 5 kWt, hvilke er årsagen til at de er så effektive. Overordnet set findes der tre typer af varmepumper.

Varmepumpe

Tre typer af varmepumper

Grundlæggende findes der tre typer af varmepumper. Den dyreste og mest effektive udnytter varmen i jorden. For at få denne type varmepumpe, skal du være villig til at få gravet hele din have op og få lagt rør ned. Skulle du have en sø i baghaven, kan den også bruges. Da de færreste bryder sig om at få gravet hele haven op, bruges denne løsning ofte til nyboliger, hvor der efterfølgende anlægges have.

Et alternativ til en varmepumpe, der udnytter jordens varme er en luft til vand varmepumpe. Den udnytter på samme måde forskellen i varmen, her i stedet luften frem for jorden. Den er en smule mindre effektiv, men også billigere i anskaffelse. 

Den sidste type luft til luft egner sig bedst til sommerhuse og kolonihaver, hvor du ikke bor hele året. Til gengæld kan du øge sæsonen med et par måneder og slippe for at fryse i ydermånederne. 

Inden du køber en varmepumpe, uanset type er det en god ide at få råd og vejledning af en autoriseret installatør.

Han vil kunne rådgive dig til, hvilken type varmepumpe, der passer bedst til din bolig og hvor stor den skal være, for at kunne varme din bolig op.

More articles