Derfor bør du sørge for at få protein og kulhydrat i din mad

11 August 2021
Mathias Nielsen

editorial

Der findes utrolig meget mad i verden, og mange forskellige retter. Verdens forskellige lande og kulturer har alle deres egne unikke retter og ingredienser, og ofte har flere forskellige lande eller egne deres egen version af én og samme ret. Det er til at blive helt forvirret over. Hvad der dog er fælles for langt de fleste retter fra forskellige steder er, at der indgår nogle af de samme, så at sige, grundelementer i retterne. Hvis du går bare en lille smule op i kost og sundhed, så har du nok også stiftet bekendskab med protein og kulhydrat, som begge er vigtige for kostværdien af den mad vi indtager.

Proteiner

Proteiner er det, som vores muskler består af, og protein er særligt vigtigt hvis du er meget fysisk aktiv. Der har dog været en meget gennemtrængende trend de senere år, hvor nærmest alt skulle indeholde så meget protein, som muligt. Det er dog ikke tilfældet, at mere protein altid er bedre. Du skal blot sørge for at få nok. Protein kommer typisk fra kød og fisk, men findes også i mange grøntsager og lignende, såsom bønner, nødder og brune ris. Mange danskere får meget af deres protein fra kød, og hvis man pludselig bliver vegetar, skal man være opmærksom på at få proteiner andre steder fra.

Kulhydrat

Kulhydrat bliver nogle gange set som noget, man for alt i verden skal undgå, hvis man vil holde vægten nede. Får du for meget kulhydrat i forhold til, hvor meget du forbrænder, så vil du da også tage på. Men faktisk, så er kulhydrat en supervigtig kilde til energi. Særligt hvis du er meget fysisk aktiv, er det vigtigt, at du får kulhydrat, så du kan få genopfyldt energidepoterne. Kulhydrat fås især fra ris, kartofler og brød. 

Få både protein og kulhydratmed catering i Esbjerg.

More articles