Hvor længe kan madvarer egentlig ligge på frostlager?

14 November 2019
Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvis du nogensinde har været på SU, et lille budget, oplevet smalhals sidst på måneden eller bare ville undgå madspild efter at have lavet meget mad, så er fryseren og dermed måske i længden ens frostlager også en redning fra oven.

For man har jo lært, at man bare kan fryse ens mad ned, og så kan det holde sig i rigtig længere tid, end hvis man stillede det tilsvarende i køleskabet eller – endnu værre – lod det stå fremme og glemte det.

Så kan man pludselig se bort fra, hvad der hedder “mindst holdbar til” og “bedst før”, fordi nedfrysningen gør, at man forsinket nedbrydningseffekten i maden gevaldigt, så man kan tage det frem lang tid senere – nogle gange hele år – hvorefter man kan tø det op og lave mad af det igen.

Men det er ikke alt mad, som man kan fryse ned og som kan holde sig lige så længe, for for eksempel kan kød holde sig længe, mens nogle grøntsager ikke kan holde sig lige så længe nedkølet.

Man skal jo ikke forveksle at fryse ting ned med, at de bliver konserveret i dåse for eksempel, hvor den slags jo kan holde sig i flere år og den den slags, man skal tage med på længere ekspeditioner eller med ned i en bunker ved verdens undergang.

For det er ikke alle typer af mad, der kan holde sig lige længe ved nedfrysningen, og det kommer nogle gange også an på, hvad det er frosset ned sammen med, samt hvor effektivt det her fryselager er.

Skulle det for eksempel gå i stå og tø alt op, så skal man næsten smide det meste væk for at være på den sikre side.

Desuden siger en god tommelfingerregel også, at man ikke skal fryse noget ned, som allerede har været frosset ned før.

 

More articles