Vold hører ikke til i hjemmet – find et krisecenter!

31 October 2022
Camilla Sørensen

editorial

Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal gøre, hvis man er i en krise. Man kan have brug for professionel hjælp, og det er her et kvindekrisecenter kommer ind i billedet. Men hvad er et kvindekrisecenter egentligt? Og hvem kan bruge det? I denne artikel tager vi et kig på, hvordan man finder et krisecenter – og hvad man gør, når man ankommer.

Tryghed frem for alt

Et kvindekrisecenter er et sted, hvor kvinder kan søge tryghed og hjælp i en krise. Ofte kan det være vold i hjemmet eller seksuelle overgreb, der har udløst krisen. Men andre former for krise er også velkomne på et kvindekrisecenter. Det vigtigste er, at man som kvinde føler sig i fare eller udsat og har brug for professionel hjælp til at bearbejde det pågældende problem.

I et krisecenter får man en personlig kontaktperson, der hjælper en med at bearbejde den aktuelle krise. Man kan også modtage rådgivning og psykologisk støtte. Derudover findes der ofte midlertidige boliger på et kvindekrisecenter, så man har mulighed for at skabe afstand til den givne situation i en periode.

Alle kvinder – uanset alder, nationalitet eller seksuel orientering – har ret til at søge hjælp på et kvindekrisecenter. Det er gratis at benytte sig af tilbuddene, og man behøver ikke en henvisning fra lægen.

kvindekrisecenter

Hvordan finder jeg et krisecenter?

Du kan enten søge på nettet eller ringe til det landsdækkende rådgivningstelefonnummer: Kvinderådet har en krisesituationstelefon, der altid kan hjælpe dig med at finde det nærmeste krisecenter – uanset om du bor i Jylland eller på Bornholm. Du kan også finde en liste med krisecentre på Kvinderådets hjemmeside.

Når man kontakter et krisecenter, skal man fortælle om sin situation og ønsker i forhold til rådgivning eller muligheden for at flytte ind midlertidigt. Herefter vil personalet sørge for, at der bliver taget imod en på det rette tidspunkt – men man kan selvfølgelig altid dukke op uanmeldt, hvis den aktuelle situation kræver det.

Hvad hvis jeg har børn?

På de fleste krisecentre er der mulighed for at tage sine børn med, hvis man ønsker det. Personalet vil dog rådgive en om, hvorvidt det kan være bedst at have et andet midlertidigt opholdssted for børnene – eller om de kan blive sammen med mor på krisecentret.

More articles